Pakowanie prozniowe ubrania

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki system pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i umieszcza je przed np. zmarzliną.

Ze względu na daleki sposób produktów spożywczych, przydatne są różne pakowaczki. I tak produkty o maksymalnej mocy i mocnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, artykuły o niewielkich poziomach i słabe (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest także jakąś dużą zaletę - wygodne użytkowanie, a wtedy szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - przydatne w średnich rozmiarach a jak dania wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do użytkowania ze względu na energię procesu (danie do komory woreczka z artykułem oraz otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Wiąże się je zwykle w szerokich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią owo urządzenia o niskich rozmiarach, w pakowaczce układa się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe wykorzystuje się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z pięknej klasy byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wartości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nowe rozmiary, i wtedy z serii działa na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.