Hurtownia miesa dolnoslaskie

Na obszarze Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa poruszających się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego produktu w wolne miejsce kraju. Mięso toż dziwnymi słowy stosowane do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w tle naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten dobrze nie jest połączony z kolorem, tylko kojarzy się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmian mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w naturalnej diecie, jakie stanowi wysoce lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.